Interview Anne van der erf
In gesprek met Anne van der Erf:
Anne is vrijwilliger van Halderberge voor Elkaar.
Daarnaast heeft Anne een eigen bedrijf: Be Fit Breda.
Wie is Anne?
“Ik ben 35 jaar oud en woon in Hoeven. In 2020 heb ik een cursus tot bootcamp instructeur gevolgd en sindsdien geef ik bootcamptrainingen bij Be Fit Breda. Ik heb tien jaar lang in het laboratorium gestaan van industriële bedrijven maar dat paste niet meer bij me en dus heb ik daar in 2023 afscheid van genomen. Sinds 1 januari 2024 ben ik eigenaar van Be Fit Breda en dat vind ik hartstikke leuk. Op deze manier kan ik mijn liefde voor bootcamp nog meer verspreiden dan dat ik al deed. Recent heb ik de opleiding tot wandelcoach afgerond. Dit staat los van de bootcamp, wel heeft het buiten zijn dezelfde connectie.
“Het contact met elkaar had zo moeten zijn".
Wat voor vrijwilligerswerk doe je?
“Ik ben bijna een jaar maatje van Jordy, een man van 34 jaar oud uit Etten-Leur. Hij heeft de ziekte van Duchenne. Ik ken de ziekte goed door mijn stage bij een farmaceutisch bedrijf. Wekelijks spreken we bij Jordy thuis af en kijken we vooral animatiefilms. Dit is voor ons allebei een grote passie en ontspanning. Er is een mooie vriendschap ontstaan en ook met de ouders van Jordy klikt het goed. Ik kijk erg uit naar het wekelijkse contact. Het geeft mij en Jordy een goed gevoel. Een aantal keer achter elkaar kon het niet doorgaan doordat Jordy ziek was. Dit vond ik erg jammer en ik maakte mij zorgen. Ik weet dat de levensverwachting van iemand met de ziekte van Duchenne niet lang is. Hoewel dat natuurlijk wel in mijn achterhoofd zit heeft het geen invloed op de tijd die ik met hem spendeer. Ik voel mij gewaardeerd door Jordy en zijn ouders en ik haal er veel voldoening uit voor mezelf. Het contact met elkaar is laagdrempelig. Ik ben geen zorgverlener van Jordy. Dit is duidelijk in de relatie en er wordt regelmatig gevraagd hoe ik mij voel. Ik merk dat de ouders van Jordi ook blij zijn als ik weer kom. Ik geloof dat het geen toeval is dat Jordy en ik elkaar hebben gevonden en dat het contact met elkaar zo had moeten zijn”.
“De kinderen zijn vaak nerveus voor het optreden en ik probeer ze te laten ontspannen".
Wat doe je nog meer aan vrijwilligerswerk?
“Ik ben vrijwilliger bij het Muzikalhuis Halderberge in Hoeven. Dit is meestal op afroep en met periodes wat drukker of rustiger. 1 keer per jaar in oktober wordt er een grote musical gehouden door kinderen. Ik help onder andere kinderen backstage met de tekst en met het omkleden. Ook help ik op het podium en met de audities zat ik in de jury. De kinderen zijn vaak nerveus voor het optreden en ik probeer ze dan te laten ontspannen. Dit doe ik door onder andere duidelijke en korte opdrachten te geven.
Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij Kamers met Kansen in Roosendaal. Daar begeleid ik een meisje van 18 jaar om zelfstandig te wonen. Zij komt uit een thuissituatie waarbij het goed voor haar is om op zichzelf te wonen maar ze mist soms nog wat tools om dat helemaal alleen te doen. Ik vind het leuk om met jongeren te werken. Je ziet ze snel groeien en ontwikkelen. Ik vind dat heel mooi om te zien”.
Hoe ben je in aanraking gekomen met het platform Halderberge voor Elkaar?
“Via internet en de zoekmachine Google heb ik het platform ontdekt. Ik was opzoek naar nieuwe contacten, omdat ik tijd had en iets voor iemand wilde doen. Ik vind het platform overzichtelijk. Vraag en aanbod aan vrijwilligerswerk binnen de gemeente is duidelijk te vinden. De meldingen heb ik uitgezet, omdat het voor mij moeilijk is om nee te zeggen tegen vragen. Ik heb de projectleider van Halderberge voor Elkaar, Yvette van Bellen ontmoet in december vorig jaar tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers. Ik had verwacht dat het druk zou zijn, maar dit was het niet, wat ik als positief ervaarde. Het contact met elkaar was gemoedelijk en laagdrempelig".
“Het is leuker dan verwacht om vrijwilligerswerk te doen. Het is echt ontspannen en verstand op nul zetten".
Hoe vind je het om vrijwilligerswerk te doen?
“Het is leuker van verwacht om vrijwilligerswerk te doen. Ik vind het leuk en waardevol om mensen te helpen. Ook vind ik het fijn om mensen verlichting te geven door hun te ondersteunen. Ik vind het fijn om met mensen in contact te komen en dat er vriendschappen ontstaan. Het is echt ontspannen en verstand op nul zetten". Het leukste om te doen vind ik film kijken met Jordy. Het is voor ons allebei een fijne afleiding”.
“Nee, ik wil geen voetbal kijken! Dat is 1 ding wat ik echt niet leuk vind".
Zijn er ook wel eens lastige situaties?
“Ja, het communiceren met jongeren gaat niet altijd vanzelf. Het kan soms dagen duren voordat ik een berichtje terug ontvang.
Tijdens de eerste kennismaking met Jordy klikte het meteen goed. In zijn oproepje op de site stond dat hij ook heel erg hield van voetbal kijken, ik heb toen gezegd dat ik heel veel dingen leuk vind maar voetbal kijken is er niet 1 van. Dat vond hij geen probleem en samen maken we hier nog wel eens grapjes over”.
Hoe combineer je het vrijwilligerswerk met je werk?
“Het vrijwilligerswerk is door mijn eigen bedrijf goed te combineren. Ik plan mijn eigen taken in en ik hou altijd 1 dagdeel per week vrij voor Jordy. Dit was een hele geruststelling voor Jordy en zijn ouders toen zij hoorde dat ik een eigen bedrijf ging starten.
Waarom ben je een eigen bedrijf gestart?
“Het is mij gevraagd of ik het bedrijf over wil nemen. Hier ben ik erg trots op. Ik werkte al in het bedrijf als bootcamptrainer. Bootcamp is voor mensen die niet in een sportschool willen sporten, maar juist lekker buiten. Het is voor mensen die elkaar motiveren en inspireren en meer contact met elkaar hebben dan in een sportschool. De mensen die zich nu aanmelden blijven ook. Er werken 5 trainers bij Be Fit Breda. Ik geef zelf ook nog steeds trainingen”.
Wat zijn je toekomstplannen?
“Vrijwilligerswerk wil ik blijven doen. Ik wil me blijven richten op mijn bedrijf en mezelf verder ontwikkelen als wandelcoach”.
Lees het verhaal van Bas
Lees het interview met Bas Interview Bas van Graag Gedaan HalderbergeMaandag 23 oktober vrijwilliger Bas mogen interviewen van Graag Gedaan Halderberge samen met coördinator Corrie van Surplus op de Kade in Oudenbosch.Bas werkt inmiddels al 4 jaar als vrijwilliger voor Graag Gedaan. Met veel plezier en enthousiasme voert hij klussen uit bij mensen thuis. Het gaat vooral om tuin onderhoud en soms ook klussen als een lamp of een rolgordijn ophangen. “Het werk is heel divers en je komt met verschillende mensen in aanmerking”, geeft Bas aan. De flexibiliteit, de vrijheid en het buiten zijn spreekt Bas erg aan. Door de diversiteit aan klussen blijft het leuk om te doen voor Bas. Hij heeft te maken met allerlei soorten tuinen, van klein en groot. Het zelfstandig werken vindt Bas fijn. Bas heeft voordat hij begon met vrijwilligerswerk 46 jaar in de gezondheidzorg gewerkt met allerlei doelgroepen en in verschillende functies en voornamelijk management functies. Na de prepensioen en een paar maanden thuis wilde Bas weer wat gaan doen. Bas vindt het heerlijk om zich nu alleen te kunnen richten op de klussen en verder geen verantwoording meer te hebben van een werkgever.Het contact met Corrie (coördinator klussendienst Surplus) verloopt prettig. Ze hebben regelmatig contact met elkaar om te kunnen sparren over binnengekomen klussen. Het komt wel eens voor dat er aanvragen komen die te groot zijn, zoals heel veel tuinafval waar een kar voor nodig is om af te voeren. Het is fijn om dit met elkaar te bespreken en een oplossing te bedenken, want het is niet fijn om mensen teleur te stellen. De samenwerking met elkaar wordt als prettig ervaren. Ze kunnen bij elkaar terecht en er wordt naar elkaar geluisterd. “Het is belangrijk dat er bij de juiste mensen hulp gegeven wordt. Soms is het nodig om je grenzen aan te geven”, zegt Bas. Bas heeft zelf contact met de klant en dit heeft als voordeel om goed voorbereid te werk te gaan. Hij kan hierdoor bijvoorbeeld zelf vragen of er materialen aanwezig zijn om de tuin aan te pakken. Het geeft Bas een tevreden gevoel als een tuin er weer mooi bij staat en vooral de waardering van de klant doet hem goed. Hij komt vooral bij mensen die hulpbehoevend zijn en door hen te helpen krijgt Bas weer nieuwe energie. Bas vertelt met een brede glimlach dat hij regelmatig kaarten toegestuurd krijgt van tevreden, stralende en blije klanten als blijk van waardering en dankbaarheid. “Dit is ook een goede promotie voor Graag Gedaan”, geeft Bas aan. De klanten vertellen regelmatig hun levensverhaal, door de openheid van Bas. Bas weet door zijn werkervaring hier goed mee om te gaan en kan dit ook loslaten.Het is heel mooi en bijzonder om te zien hoe Bas zich inleeft en klaarstaat voor de klanten zonder een oordeel te geven.Dank je wel Bas voor je tijd en de bereidheid voor het interview.
Lees het verhaal